חיפוש

 

 
לדף הבית >>     צרכנות מקומית - ירושלים >>

שיניים ביום אחד – חלום או מציאות?

 

  זקוקים להשלמת שיניים על גבי שתלים? בעולם רפואת השיניים קיימות מספר דרכים לבצע את טיפולי השיקום האלו – בהתאם למצב השיניים והרקע הרפואי של כל מטופל. המומחה של כללית סמייל סוקר את השיטות השונות ומסביר למה גם טיפול ביום אחד עלול להימשך הרבה מעבר לכך

 

 

המאמר מאת: מאת: ד"ר שלמה מזרחי, מומחה בכירורגית פה ולסתות ברשת כללית סמייל:

בדומה למדינות מערביות אחרות, כרבע מבני 65+ החיים בישראל מחוסרי שיניים לחלוטין, והשיעור שלהם באוכלוסייה רק הולך ועולה עם הגיל. אובדן שיניים משפיע על המראה האסתטי ועל התפקוד בלעיסה ועשוי לפגוע גם בבריאות הפה, בדיבור ובביטחון העצמי, ומכאן באיכות החיים. חוסר השיניים יכול לגרום לשינוי במאפייני התזונה של האדם ומתוך כך גם בבריאותו הכוללת.

עם העלייה המשמעותית בתוחלת החיים (שלפני מאה שנים הייתה בממוצע פחות מ-50!) גדל גם מספר האנשים שחוו אובדן שיניים מלא או חלקי. העלייה באיכות החיים של השנים האחרונות גרמה לכך כי במקום תותבות נשלפות, הפכו התקנת שתלים ושיקום המשנן החסר על גבי השתלים לטיפול שכיח עם סיכויי הצלחה גבוהים.

אבל עם האוכל (ותוכניות הבישול הרבות), בא גם התיאבון לקבל טיפול "אינסטנט" בבעיות שיניים כרוניות. מתוך צורך זה של מטופלים רבים נולד הרעיון של שיקום קשת שיניים שלמה ביום אחד, עם שם פרסומי קליט Teeth in a day® - "שיניים ביום אחד". אך לא כל הנוצץ – חרסינה.

כדי להבין את המונחים העדכניים חשוב תחילה להסביר איך הכול התחיל:

פרופ’ ברנמארק היה אורתופד שבדי, שנחשב אבי השימוש בשתלים דנטליים המודרניים.
ב-1977 פרסם ממצאיו לאחר כ-10 שנות מחקר, וטבע את המונח "אוסאואינטגרציה" (המתאר חיבור של העצם עם פני שטח השתל) וקבע את פרוטוקול הטיפול המומלץ:

  • התקנת שתל בגובה העצם וכיסויו בחניכיים (והימנעות משימוש בתותבת נשלפת במשך מספר שבועות) כדי למנוע ניידות של השתל שפוגעת בקליטתו
  • חשיפת השתל כעבור 3 חודשים בלסת התחתונה ו-6-5 חודשים בלסת העליונה
  • שיקום השתלים כעבור כ-8-6 שבועות נוספים של ריפוי.

מעניין לציין שהמטופל הראשון של ברנמארק ב-1965 לפי פרוטוקול זה, נפטר עם השתלים שהושתלו לו כעבור כ-40 שנה.

גם כיום הגישה הקונבנציונלית של התקנת שתלים כוללת:

  • עקירת השן (עם/בלי השתלת עצם)
  • המתנה של 4-3 חודשים למילוי אזור העקירה בעצם
  • התקנת שתל
  • המתנה של 5-3 חודשים (בתלות בלסת, קרי עליונה או תחתונה)
  • ושיקום.

שיעורי הקליטה (אוסאואינטגרציה) ארוכת הטווח של שתלים בגישה זו הם מעל 95%.

כעת נסביר את ההבדלים בין שיטות הטיפול הקיימות ומוצעות היום במרפאות השיניים, את ההתאמה לכל שיטת טיפול יש לבדוק תחילה עם רופא השיניים ולהבין את המשמעויות של כל בחירה לרבות זמן ההחלמה והתאוששות של הפה והשיניים מהטיפול:

השתלה מיידית – עקירה והתקנת שתל לתוך מכתשית השן שנעקרה, באותו יום. השתל קבור ומתכסה על-ידי חניכיים. בדרך-כלל יש להשתיל עצם במרווחים שבין השתל שצורתו גליל לבין דפנות המכתשית שצורתה משתנה לפי השן שנעקרה. טיפול שכזה מעניק מיידיות, אך לא מקנה פתרון אסתטי למטופל.

העמסה מיידית – התקנת שתל בעצם קיימת ובנייה של מבנה וכתר זמני, באותו יום. השיטה מותנית ביציבות ראשונית מצוינת של השתל. עם קליטת השתל, כעבור 6-3 חודשים, יותקן כתר קבוע. מקנה פתרון אסתטי למטופל, ושכיח בקדמת הלסת העליונה.

שיניים ביום אחד – מתייחס להעמסה מיידית של שתלים, ייתכן עם עקירת השן (השתלה מיידית), התקנת השתל (+השתלת עצם לפי הצורך) ובניית המבנה והכתר הזמני, באותו יום. בדרך-כלל מתייחס לשיקום קשת שלמה. שוב נדגיש כי יש לבדוק את ההתאמה לטיפול עם רופא השיניים מבעוד מועד.

מה זה All-on-4®? זוהי שיטת שיקום של קשת שלמה (של כ-12 כתרים) בהעמסה מיידית על גבי 4 שתלים (ארוכים/מוטים) בלבד המושתלים בעצמות הגולגולת במקום בעצם הלסת. השיטה פותחה על-ידי ד"ר מאלו מפורטוגל ופורסמה לפני כמעט 30 שנה - בשנת 1993. כיום מקובל לבצע על 6 שתלים לפחות (All-on-6) בלסת העליונה.

היתרונות של העמסה מיידית

  • קיצור זמן הטיפול.
  • פתרון אסתטי מיידי ולכן אין צורך בתותבת נשלפת.
  • מתקבל טוב יותר מבחינה פסיכולוגית.

חסרונות ההעמסה המיידית

  • יש להקפיד על היגיינה מושלמת ותזונה רכה כי ההחלמה בחודשים הראשונים קריטית לקליטת השתלים.
  • צמצום מספר השתלים מגביר התלות בהצלחה של כל שתל.
  • אבחון ותכנון מדוקדקים (בדרך-כלל ממוחשב) חשובים לקראת יום הטיפול, ותלויים בניסיון רופא השיניים.
  • לעיתים קרובות נדרשת עקירת שיניים שאינן אבודות ו/או הסרת עצם כדי לאפשר שיקום של קשת שלמה.
  • בטווח הארוך טיפול במחלות סביב שתלים ארוכים/מוטים הוא מורכב יותר.

מתי העמסה מיידית פחות מומלצת?

רופאי השיניים ימליצו להימנע מהשיטה הזאת במטופלים עם גורמי סיכון לכישלון שתלים כגון מחלת חניכיים פעילה ו/או היגיינה אוראלית לא טובה, או מטופלים עם בעיות רקע נוספות כמו: הרגלי עישון, סוכרת שאינה מאוזנת היטב, הרגלים של הידוק ו/או שחיקת שיניים (ייתכן אף באופן לא מודע בעת שינה) שמחקרים עדכניים מראים שהתגברו בעת הקורונה.

לסיכום: אבחון נכון, רופא מנוסה ובחירה מדויקת של מטופל הכרחיים כדי להתאים לכל ממטופל ומטופלת את תוכנית הטיפול המתאימה ביותר עבורם. קיצור תהליכים פיזיולוגיים בעת השתלה וקליטת השתל טומן בחובו לא מעט סיכונים, ולכן לפני כל טיפול שאין ממנו חזרה, חשוב לשקול היטב יתרונות וחסרונות של כל טיפול.

והעיקר, למען השן, שמרו על בריאות השיניים!

 

 
 
 
סרטון  mcity

סרטון mcity

סיפורו של יולי לב

סיפורו של יולי לב

 

 

 

 

 

 

כל מה שקורה בעיר באנר הדר
ברקי יש לי שאלה

 

מדורים