זכותה של כל אישה לחיות איך שהיא רוצה
המעצבת אליזבט לורן מאשדוד תציג שמלות ייחודיות בהשקת תערוכה חדשה, שתתקיים ביום ראשון 19.3 בבית חיל האוויר בהרצליה
המעצבת אליזבט לורן מאשדוד, שבאמצע שנות ה-80 עברה מסע בריחה הירואי מאיראן לטורקיה ומשם לישראל - כשהיא מחופשת למוסלמית, תציג שמלות ייחודיות שעיצבה באירוע חגיגי של השקת התערוכה הייחודית "עוצמה ועדינות - כוחה של נשיות" (עיצוב ואוצרות: שוקי כהן, הבעלים של(SHUKIART שיתקיים במסגרת חודש האשה ביום ראשון 19.3 בבית חיל האוויר בהרצליה. באירוע תציג אליזבט, היוצרת יצירות בסגנון יודאיקה מודרנית יחד עם עיצוב שמלות, עיצוב לשמלה של פארה דיבה, אלמנתו של מוחמד רזא פהלווי, השאה האחרון של איראן, והיא עיצבה במיוחד לתערוכה שמלת חיג’אב כמחווה למחאה של נשות איראן נגד השלטון.
התערוכה עוסקת בנשיות על שלל גווניה, יופיה ועוצמתה, ובאירוע ההשקה שלה יועלו על נס סיפורים מרגשים של נשים מופלאות שכול אחת מהן יוצרת בדרכה הייחודית, כולל תצוגת אופנה של אליזבט לורן ושל מעצבת נוספת, שבה ישתתפו דוגמניות לא מקצועיות שחלקן הן אומניות המשתתפות בתערוכה וגם שחקנית ידועה שבמשך השנים מופיעה בתוכניות טלוויזיה, בסרטי קולנוע ובהצגות תיאטרון.
באירוע ההשקה ישתתפו, בין היתר, המוזיקאית והזמרת ברכה שטרן, שבמשך שנים רבות סבלה אלימות מבעלה לשעבר וגם מאביה המנוח כילדה וכנערה, ותשיר באירוע שירים חדשים שהוציאה בימים אלה מהאלבום שבדרך: "שער הזהב", שנכתב על אחותה פרידה ז"ל שנולדה עם תסמונת דאון ואת "אתה בשמיים" ו"את החיים אנו בונים".
שרונה בן אור, מרצה מבוקשת ומחברת הספר "משלוש יוצאת אחת", תציג קטע דרמטי מהמונודרמה החדשה "בובה על חוט" (בימוי: חני דוק בימאית בשיטת דוקו דרמה תרפיה, ניהול מוזיקלי והנחיה קולית: נועה פלג גלאור). במונודרמה היא צוללת לכאבי הילדות, לגיל הנערות, להתבגרות כבחורה צעירה וכאישה שחוותה אלימות משני גברים והייתה נשואה לרוצח שמעון קופר שרצח שתיים מנשותיו.
בית חיל האוויר נחשב למקום מיוחד ומרכזי, שאליו מגיעים מדי יום מאות ומדי חודש אלפי אנשים לאירועי תרבות, לכנסים ולסימפוזיונים רבים.
בתערוכה החדשה, שנפתחה לאחרונה ותוצג עד ל-14.4.23, משתתפים 44 אומנים. ציירים, צלמים ופסלים: אודליה יהודיאן, אילנה כהן, אירית רוטריבין, אלינה גריידי, אניה ליפצר, בתיה גזית, גל פלמור, ג’קי לוי, דב ברדה, דוד תמרין, דיאנה שדה, דינה זייפר, דרור פרבדה, הלן אונגר, ויטוריה גדליה, חנה דרור, יאיר דור, יהודית צליק, ימימה גרינשפן, יעל שביט, יפית סרנגה, לי מישל, מזל פוגל, מירי לוי, מירלה אלטרץ, מרגלית ראג’ואן, מרינה מוחין, נורית צדרבוים, ניצה פלם, סימה הרר, סימה וייס, עדנה בנס, ענבל אפרגן, ענת בן עזרא, ציונה קשיפוב, קארן דרעי, רבקה נבו, רומיאה פוכמן, רחל פרנק, שולה דבי, שקד שפירא ותמי דוידסון.
"הנושא הכללי של התערוכה הוא: נשיות, אהבה, רוך ועדינות וגם אגרסיביות לפעמים. בתערוכה ניתן יהיה לפגוש במספר רב של טכניקות שבהן השתמשו האומנים ובהן כמה טכניקות מיוחדות ולא רגילות", אומר שוקי כהן, שבדצמבר 2022 הציג ואצר בפריז תערוכה ייחודית בשם "אורות פריז", שזכתה לסיקור תקשורתי אוהד נרחב בכלי התקשורת בצרפת. לדבריו, ההצלחה הגדולה שקיבלה התערוכה בפריז עדיין נמשכת כחודשיים לאחר סיומה וזוכה חשיפה בכלי התקשורת הצרפתיים.
אליזבט לורן: "ליבי יוצא אל הנשים באיראן, נערות צעירות שאיבדו את חייהן לחינם. זכותה של כל אישה לחיות איך שהיא רוצה. אני מכירה היטב את ההרגשה ואת הסבל שהנשים חוות באיראן במשך כ-40 שנה בגלל המשטר המוסלמי הדיקטטורי. אנשי משמרות הצניעות שם מסתובבים במכוניות ברחובות ושווקים, ואם הם רואים חס וחלילה שאישה לא עוטה חיג’אב או אפילו שערה אחת נראית לעין הם מיד עוצרים אותה ואף הם מכניסים לכלא, כאילו עשתה פשע חמור. בתחילת המשטר הדיקטטורי האיסלאמי הכריחו את כל הנשים בכל גיל ללבוש חיג’אב, לא להתאפר בכלל, להוריד את הראש ברחוב ולא להביע דעה. לא אשכח לעולם כיצד בכיתה י"ב סידרתי בפעם הראשונה את הגבות שלי. מנהלת בית הספר קראה לי למשרד, העבירה לי במשך שעה הרצאה על האיסלאם ועל חיג’אב והעיפה אותי מבית הספר בהשפלה גדולה".
כאמור, היא עברה את מסע הבריחה ההירואי שלה באמצע שנות ה-80 מאיראן לישראל דרך טורקיה, כשהיא מחופשת למוסלמית. כשהתבגרה והפכה לנערה היא רצתה ללמוד רפואה, אך באותה תקופה בכל צעד שעשתה במטרה לרכוש השכלה לא הצליחה מכיוון שהיא יהודיה. "בבתי הספר היו אנטישמיים שירקו עלינו והציקו ליהודים ברחובות. הייתי נערה ציונית שרצתה לעלות לישראל, אבל ליהודים היה אסור אז לצאת מהמדינה. סגרו את השערים של המדינה ואי אפשר היה לצאת ממנה בכלל".
במוחה של אליזבט עלה רעיון מסוכן מאוד שהיה עלול לעלות בחייה: להתחפש לאשה מוסלמית. היא הלכה למשרד הפנים האיראני עם תליון שעליו ספר קוראן, כתבה בטופס הבקשה שהיא מוסלמית. כך היא הצליחה להוציא דרכון איראני עם תמונה שבה הצטלמה עם חיג’אב על ראשה.
אליזבט: "הייתי מפוחדת אבל לא הייתה לי ברירה, כי בזמנו החל המשטר המוסלמי הדיקטטורי מיד לאחר ירידתו מהשלטון של המלך, עם הרבה הפגנות ברחובות וסגירת בתי הספר. רק רציתי חיים טובים יותר כדי להגשים חלומות, ללמוד ולהתפתח כמו כל נערה פשוטה. סגרו את שדה התעופה ולא נתנו לאף יהודי לצאת מהארץ. אם היו יודעים שאני יהודייה שעולה למטוס לטורקיה, מיד היו מוציאים אותי להורג בלי משפט בטענה שאני מרגלת יהודייה עבור ישראל. לקחתי סיכון על חיי, כי המשטר באיראן החמיר ברמות שלא היה ניתן לצאת לרחוב. במקביל, התגבר הרצון שלי לעלות לארץ ולבנות בה את חיי".
כל הדרך לעלייה למטוס לטורקיה הייתה אליזבט בחרדה ואף איבדה את קולה מרוב פחד. "חששתי אם בכל זאת יגלו שאני יהודיה? אולי יודעים שאני יהודיה ויתפסו אותי כשארד מהמטוס? כל הדרך התפללתי בלב לקדוש ברוך הוא שישמור עליי. לא עצמתי עין אפילו לשנייה. בקושי נשמתי לרווחה כשהמטוס נחת בטורקיה, הורדתי את התליון מהצוואר אך עדיין הייתי מפוחדת".
לפני שנולדה, אביה יוסף זכאים עבר ליד הארמון של המלך של איראן באותה תקופה, ולפתע נסעה לידו הכרכרה של המלכה. "אבא שלי, שייבדל לחיים ארוכים ושלימד אותי דרך ארץ, עזרה לזולת וכבוד, ביקש מהקדוש ברוך הוא משאלה: שתהיה לו ילדה שתהיה דומה למלכה. באותו הזמן אמי מהין זכאים הייתה בחודש החמישי של ההריון כשאני ברחמה. בילדותי הייתי מעצבת שמלות לבובות. הייתי יצירתית וכל דבר שהיה חסר לי הכנתי בעצמי מחומרים פשוטים. כך סרגתי לעצמי מספר שמלות, שעד היום שמורות לי בבית שתיים מהן", אומרת אליזבט שעיצבה שמלות למועמדות בתחרות מלכת היופי של ישראל.
בין השמלות שעיצבה בסיוע של בנותיה, לאחר שלמדה עיצוב במשך שלוש שנים: עיצוב לשמלה של אותה מלכה איראנית לשעבר, פארה דיבה, אלמנתו של מוחמד רזא פהלווי, השאה האחרון של איראן. שמלה הרקומה בחוטי זהב וכסף אמיתיים עם תכשיטי כסף בעבודת יד, בשיבוץ אבני חן וזהב, בתוספת כתר כסף טהור 925 משובץ פנינים, אבני אופל טורקיז וזהב יחד עם שובל באורך של חמישה מטרים שעליו רקום מגן דוד מזהב שקיבלה בירושה.
היא מעצבת עם בתה אור לורן שמלות כלה יוקרתיות באותה טכניקה של עבודת יד מרובה וחומרים איכותיים בהשראת שמלות מבית המלוכה מאיראן לשעבר. שמלה מרשימה שעיצבה אליזבט עשויה מנוצות של תוכי, שהיא אימצה וקיבלה אחרי שזו עברה התעללות. היא טיפלה בה מדי יום, אספה את נוצותיה שנשרו באופן טבעי, במשך חמש שנים עיצבה שמלה עשויה מנוצות של תוכי משובצת באבני סברובסקי. לדבריה, השמלה היא סמל להפסקת ההתעללות בבעלי חיים והגנה על בעלי חיים.
שמלה נוספת עוצבה בהשראת הכותל המערבי. "אני מאוד אוהבת את ירושלים ואת קדושתה, ולכן עיצבתי את השמלה עם סמלים של ירושלים וכסף טהור", מציינת אליזבט שלפני פרוץ הקורונה נרתמה כל משפחתה להלביש את 30 המועמדות בתחרות מלכות היופי של ישראל.
עיצוב שמלות הכלה מהווה עבורה הגשמת חלום אחרי שרצתה ללמוד רפואה באוניברסיטה בארץ. בסך הכל הייתי נערה תמימה ועולה חדשה, והתחתנתי בשידוך ללא הסכמתי הנישואים לא היו לטובתי בכלל, היא התחילה לעצב את יצירותיה המיוחדות לאחר ניתוח לא פשוט שעברה, וממנו יצאה כשהיא ללא הכרה במשך חודשיים. "הייתי במצב אנוש, בין שמים לארץ, ושם ראיתי את האור בנשמתי. לא היה מי יטפל בילדיי הקטנים, אחרי כמה חודשים חזרתי הביתה בנס אבל שבורה עם פוסט טראומה ובעיות בגוף. בעלי עזב את הבית לאחר שהבריח מאחורי גבי את רכושנו המשותף. כך נשארתי נכה בלי כסף, אבל עם חמישה ילדים שצריך לטפל בהם. לא הפסקתי להתפלל לבורא עולם כדי שיראה לי דרך הצלחה וישועה".
לאחר שהשתחררה מבית החולים, לפני עיצוב שמלות הכלה, עסקה אליזבט בעיצוב מסגרות בסגנון יודאיקה, שבהן משובצים חרוזים ואבני חן וחלקן עשויות חוטי זהב אמיתיים, כשלכל יצירה נושא משלה.
יצירותיה של אליזבט עשויות, בין היתר, מפנינים ואבני חן אמיתיות שנשמרו אצל אביה עוד מהימים שבהם עסק בסחר עתיקות ותכשיטים ביפו העתיקה. יצירותיה כוללות סמלים יהודיים עתיקים מיוחדים עם כסף טהור עבודת יד ואבני חן אמיתיות. לפני כמה שנים קנתה חגורה של כהן גדול במקום קדוש בטבריה עשויה חוטי זהב, שאיתם היא מעצבת יצירות וכתרי מלכות. "בכל פעם שאני עובדת עם החגורה שלו אני זוכרת את הפנים המוארים של אותו כהן, את החיוך ואת צניעותו", היא אומרת.
לדבריה, עבודות אומנות והמסגרות הייחודיות שהיא מעצבת על בדים איכותיים מתחרה וקטיפה, מהוות תרפיה עבורה "והן כמו כתר עבור נשים כמוני שעברו משברים בחיים. אני מתרגשת מכל אחת מ-350 יצירות מעוצבות בסגנון יודאיקה, שעזרו לי להתרומם בתקופה הכי קשה ממש לגעת בשמיים. יצירות אלו הוצגו בתערוכות ברמת אביב, באשדוד, בירושלים ועוד. אני מעוניינת למכור אותן ולתרום אחוזים מההכנסות עבור ילדים בסיכון".
כל יצירותיה הייחודיות של אליזבט לורן מופיעות בפייסבוק תחת המותג "תכשיט על הקיר 925"
באינסטגרם, בטיקטוק בפינטרסט: "Jewelry Wall 925". לאחרונה גם פתחה אתר מכירות באטסי.
היא השתתפה בתערוכות רבות ובהן התערוכה "כתר מלכות" ברמת אביב, תערוכות נוספות שהוצגו בגן העיר בתל אביב, ובירושלים, באשדוד, בהרצליה ועוד. היא מתכוונת להציג בעתיד את יצירותיה בתערוכות עבור הקהילה היהודית בלוס אנג’לס ובניו-יורק.
אליזבט: "המוטו שלי הוא ’כי נועדת להיות מלכה’ ולא סתם בחרתי במוטו זה. ראיתי את עצמי מציגה את השמלות המיוחדות שאני מעצבת הרבה לפני שעוצבו. ברגעים ומשברים שעברתי דמיינתי את עצמי במקום אחר, ובימים שלא קיבלתי תמיכה מאף אחד הייתי מדמיינת את עצמי מציגה קולקציה ברמה של ’ויקטוריה סיקרט’, ורואה את עצמי מציגה קולקציה יוקרתית ברמה של מותג על. אני חולמת בלילה על כל שמלה שאני מעצבת, ובתי אור עוזרת לי לאחר מכן".
יצירותיה הייחודיות של האמנית אליזבט לורן מוצעות למכירה באתר אטסי תחת השם
"Jewelry Wall":
https://www.etsy.com/il-en/shop/JewelryWalI925?ref=simple-shop-header-name&listing_id=1265753319